RECEPTY

 

 

MUNGOVNÍK SE ZELENINOU

IMG_2734Ingredience:

  • fazolky mungo
  • mrkev,  červená cibule
  • jablko
  • sůl, provensálské bylinky
  • olivový nebo kokosový olej
  • oříšky, lněná semínka
  • kukuřičná polenta, oves nebo pohanka

Výběr z fazolek, které vyklíčily do velikosti alespoň pěti centimetrů se sklidí, opláchnou, dokud zavoní.
Připravíme zeleninu, strouháme najemno, mrkev, jablko, červenou cibuli, dává sladkost a mícháme s fazolkami. Přidáme růžovou sůl, spojíme rozmixovanými oříšky, semínky, obilninami, čím chceme, jen je třeba vzít v úvahu aby se hmota spojila a byla lepivá, třeba kukuřice, oves a pohanka tyto vlastnosti mají, včetně lněného semínka, které nahradí bezprostředně vajíčka a dodají tělu esenciální nasycené a nenasycené omega mastné kyseliny, společně s kvalitním kokosovým olejem. Omega kyseliny 3-6-9, jsou ty, které se hledají neustále v novém směru vitálního jídla.
Přidáme tedy olivový nebo kokosový olej a dochutíme provensálskými bylinkami.
Hustá zeleninová hmota s fazolkami v optimálním poměru smíchaná se takto naloží na kokosovým olejem vymazaný pečící papír a nanese a rozprostře do tenkých plátků, nebo jednoho celku plátku.
Dáme do trouby na 100-200°C a pečeme do křupavé podoby, může to trvat déle, podle toho kolik vody se nachází v celkové směsi zeleniny a mungo fazolek, je dobré na začátku odkapat všechnu vodu, jinak se rozlije do formy a neupeče se jak by měla, zeleninová voda se použije na výrobu zálivky do salátu.

Verze Raw je podobná, liší se v použití teploty do 42°C a suší se několik hodin, většinou celý den, za to však výsledek zachová veškeré nutriční hodnoty a je syrová celá scenérie. My se vitalitou nacházíme někde na pomezí syrové a vařené podoby, doporučujeme však zvolit variantu syrovou, jak chcete.
Crackery podáváme se zeleninovým salátem, nebo k polévce, případně s našimi pomazánkami na výlet.

LNĚNNÝ CRACKER S OŘÍŠKOVÝM KEŠU KRÉMEM

IMG_2848

Ingredience:

  • lněná semínka
  • mrkev, jablko, cuketa, cibule
  • růžová sůl, bylinky, koření, medvědí česnek, sedmikrásky
  • kukuřičná polenta nebo špaldová mouka
  • kešu oříšky
  • kokosový olej

Lněná semínka naložíme přes noc do vody, nebo na několik hodin, alespoň půl den, my je opláchneme od případného výrobního prachu přes sítko, a dáváme naložit do vody, poměr vody by měl být takový, aby zůstaly ponořené ve vodě, a voda byla ještě nad semínky cca 2-3cm, radši méně než více.
Následující den, nebo po hodinách, se absorbuje semínko vodou.
Nastrouháme si zeleninu, dle chuti, nejlépe jdou mrkve s jablíčkem, cukety s cibulí apod. Spojíme se semínky, přidáme růžovou sůl, bylinky, koření, medvědí česnek, sedmikrásky, to co momentálně kvete.
Kdyby nedržela hmota, někdy se stane, použijeme strouhanku z kukuřice, suší-li se, špaldovou mouku, peče-li se, to je poslední záchranná mise, když je vody mnoho a je vše řidší, než husté a pevné.

Tento recept je námi navržen v misi kdy, kešu oříšky, mixujeme 200g do hladka s trochou vody, bylinek, s kokosovým olejem, a hmota by měla být ve výsledku dostatečně spojená a krémová.
Tyto receptury stále vylepšujeme, na základě směrovacích návyků s podtextem alternativy běžné stravy, která opustila u některých z nás, módní značku, a odešla si, hrát na jiné pískoviště. Kromě poznámek o směru jídelníčků, se směr vydává k vymazanému plechu kokosovým olejem, a dává se celá krémovitá, lněná, zeleninou barevná, nádhera do trouby na 100-200°C, nebo enzymaticky jemnější podoba do sušičky s 42°C na několik hodin, dokud nebudou křupavé. Některé trouby mají teplotu okolo 50°C nebo vyšší, je to nespolehlivé, protože voda, která se odpařuje musí někde ven, a většinou trouba nedokáže to co sušička.
Co s výsledkem je na Vás, na nás záleží, čím se inspirujeme vzájemně.

Saláty jsou jednodušší než se zdá, variace chuti se vyvažují, aby byly zásadité, vyvážené ovocem a nezklamou.

 

OVOCNÁ SNÍDANĚ CHLORELLA & CHOCOLATE 

Ingredience:IMG_2645

  • banán
  • menší bulva řepy
  • lněná semínka (1 hrnek)
  • skořice
  • chlorella
  • čokoláda na vaření, kakao

Postup: Ostrouhanou řepu s banánem a lněnými semínky rozmixujeme v mixéru, přidáme dle chuti koření sladkých variací jako skořici. S případným přidáním špetky chlorelly a kakaového prášku se chutě násobí se sladkým banánem, více banánů sladší den tvoří. Vzniklou hustou kaši vlijeme do misky a nastrouháme čokoládu na vaření. Ozdobíme dle nálady jablkem nebo jiným ovocem, oříšky a semínky. Dobrou chuť!

 

CHLORELOVÁ POMAZÁNKA KE KVÁSKU NEBO S KREKRY

Ingredience:IMG_2366

  • cuketa
  • zázvor, česnek
  • kokosový olej
  • olivový olej
  • slunečnicová semínka
  • oříšky máčené ve vodě
  • chlorella
  • růžová sůl
  • sušené zeleninové nebo bylinkové koření

Postup: Nakrájená menší cuketa, kousek zázvoru, stroužek česneku, dvě čajové lžičky kokosového oleje s olivovým dáme do mixéru společně s máčenými oříšky, arašídy, kešú, mandlí, na jaké přijde nálada. Máčení je důležité pro snadné mixování, přidáme k nim i slunečnicová semínka, jsou lepší také máčené, a mixujeme s chlorellou a čerstvými bylinkami, zeleninovým kořením a bylinkami dle citlivosti, růžovou solí, čím více, tím je zelenější a zářivější pomazánka ve výsledku, smixovaná do hladkého krému. Podáváme s krekry, kváskovým chlebíkem nebo se slanými sušenkami, rajčátky, zeleninou a šťavnatými plodinami, s pomazánkou a všemi dobrotami hurá na návštěvu s přáteli.

 

POHANKOVO-ČOČKOVÁ SMĚS SE ZELENINOU

Ingredience:20210225_002601

  • čočka
  • pohanka
  • cibule, paprika, česnek, ledový salát
  • koření na bázi kari a kmínu
  • chlorella
  • himalájská růžová sůl
  • koriandr

Postup: Nejlépe vaříme s bobkovým listem, kmínem a chilli, jak chcete, lépe. Uvařenou čočku s uvařenou hrstkou pohanky slijeme a dochutíme růžovou solí s kořením kmínových variací nebo s bylinkami. Restujeme cibulku s paprikou, česnekem, přidáme nasekaný ledový salát a na konec servírování přidáme omáčku z chlorell.

Chlorellová omáčka: Smícháme 1 polévkovou lžíci s trochou vody do poměru hustoty jakou chceme mít a špetkou růžové soli a mletého koriandru.

Záznamy nebyly nalezeny...

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení